Свободно Време

Ловеч

Град Ловеч е разположен в Предбалкана. Живописната му природа се допълва от преминаващата през града река Осъм. Гордо над града се простира крепостта „Хисаря“ и величествено се издига паметникът на националния герой Васил Левски. В тяхното подножие се е разпрострял старият град „Вароша“, който ни връща в отдавна отминали времена. В Ловеч се намира и единственият по рода си на Балканския полуостров Покрит мост на Колю Фичето.

Историята разказва, че Ловеч е едно от най-старите населени места в България. Селището е било населявано от траките преди Новата ера. По време на Римската империя става важна попътна станция и носи името Президиум. Ловеч процъфтява по време на Българското Възраждане от 1780 до 1784. По това време, от Кольо Фичето, е изграден прочутият и единствен по рода си на Балканите покрит мост.

Квартал „Вароша“ е уникален архитектурно-исторически резерват с над 200 исторически обекта-паметници на културата, посещаван от хиляди български и чуждестранни туристи по всяко време на годината.

Забележителности

Паметникът на Васил Левски

Паметникът на Васил Левски е най-високият в България със своите 14 метра. Ловеч е столица на великия Апостол в революционната му дейност и най-много от времето си той е прекарвал в Ловеч. Именно това е причината най-внушителният негов монумент да бъде издигнат именно тук.
За да се стигне до него трябва да се изкачат 233 стъпала.
Разнопосочни са теориите в града относно предателството на Васил Левски, заловен на 27 декември в Къкринското ханче на 13 км от гр. Ловеч. Сред ловчалии съществува теорията, че не Поп Кръстю е предателят на Левски, а Марин поп Луканов – председателят на Ловешкия комитет, за когото Левски пише в тефтерчето си, че е "злоупотребил с комитетски пари за свои нужди". В писмото си от 12 декември 1872 г. до Ловешкия комитет Левски пише: “У председателя има пренесени от други комитети пари, по-напред ги исках, той ми писа, че ги употребил за ден-два за своя работа”.
Сред другата част от ловчалиите, няма причина за промяна на основната теория, че Поп Кръстю е предателят. Според тях не са открити и не са настъпили нови факти или обстоятелства, които да „оневиняват“ Поп Кръстю и единствено засилената роля на църквата през 90-те години на XX век е причината, довела до „оневиняването“ му. Това е и причината в непосредствена близост в Крепостта „Хисаря“ да бъде разположен „кръсто-меч“, символизиращ меч за победа и кръст - за църквата.

Крепостта "Хисаря"

Ловешката крепост е разположена върху двете тераси на красивия и живописен хълм „Хисаря", който се намира в старата част на град Ловеч. Това е една от най-посещаваните забележителности в Ловеч.
Първото заселване на хълма е станало през каменно-медната епоха (4-3 хил. пр. Хр). Открити са части от жилища, фрагменти от глинени съдове и една златна апликация. Археологическите разкопки показват, че тук се е намирало и тракийско селище. Разкрити са останките на седем църкви.

Крепостта е известна с това, че тук през 1187 г. е подписан Ловешкият мирен договор с Византия, който слага началото на Второто българско царство.